Door de prikkeling van de actiepotentiaal treedt er een verbeterde cel communicatie op, waardoor er een toename van energie plaatsvindt in het lichaam. Deze energie komt voort uit de toename van ATP ( Adenosinetrifosfaat ) die door de behandeling met 500 % tot 800 % wordt verhoogd. Deze extra energie wordt door het lichaam benut om cellen te laten herstellen en in balans te brengen. Bij verbruik van deze energie zorgt de lichaamseigen pijnstiller adenosine, die in gebonden vorm overblijft, voor extra pijnstilling.

Andere positieve effecten van APS therapie zijn de verbeterde doorbloeding en een versnelde afvoer van afvalstoffen in het lichaam, dat ook bijdraagt aan minder pijn en een betere algehele gezondheid.

Positieve effecten van APS therapie

1 Verhoging van ATP in de cellen met 500 tot 800%: ATP voorziet het lichaam van de benodigde energie. Dit heeft een positieve invloed op de wondgenezing, weefselregeneratie en herstel.

2 Normalisering van het serotonine gehalte: dit is een belangrijke neurotransmitter voor de stemming, slaap- en eetritme, temperatuurregulatie, pijnbeleving en bloedsomloop. Serotonine wordt behalve in de hersenen ook in de darmen aangemaakt en een tekort hieraan veroorzaakt depressie, verdriet en angst. Ook regelt serotonine een gezonde peristaltiek en secretie van de darmen.

3 Verhoging van het hormoon Melatonine: dit heeft een rustgevende werking, geeft verlichting van angst en heeft een positieve invloed op stress en slapeloosheid.

4 Verhoging van de neurotransmitter Leucine-enkefaline: deze werkt ontstekingsremmend en is een lichaamseigen pijnstiller.

5 Verhoging van B endorfine: een lichaamseigen morfineachtige stof met een kalmerend en pijnstillend effect – ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd.

6 Normalisering van het Cortisol hormoon gehalte: het speelt een rol bij de vertering van voedsel, het regelt mede ons slaap/waakritme, is van invloed op ons afweersysteem en heeft een ontstekingsremmende werking. Cortisol wordt ook wel stress hormoon genoemd.

7 Activering van de T-lymfocyten: deze versterken het immuunsysteem.